Hoe de leermeestertraining bijdraagt aan succesvolle begeleiding van BBL-studenten in de horeca - Leermeester.nu

Hoe de leermeestertraining bijdraagt aan succesvolle begeleiding van BBL-studenten in de horeca

Deelnemer: Joyce van Zwet:
‘Wat ik leerde tijdens de leermeester training, kon ik direct op de werkvloer toepassen!’

De leermeestertraining wordt vaak gezien als een verplicht onderdeel als je nieuwe BBL studenten wilt gaan begeleiden in een horeca bedrijf, maar het is meer dan dat! Afgelopen week lazen wij een mooi reflectie verslag over onze Leermeester training van één van de deelnemers. Zij heeft onze doelstelling voor de training zo raak geformuleerd dat we dit echt moeten delen.

Joyce van Zwet van Vergaderboerderij de Polderij in Maassluis vertelt graag over haar positieve en leerzame ervaring met de leermeestertraining, die ze heeft gevolgd. Wij willen hierbij benadrukken hoe nuttig deze training kan zijn voor iedereen die een leidinggevende functie heeft in de horeca, hoeveel ervaring je ook hebt en welke vooropleiding je ook hebt genoten.

De start van de leermeestertraining

Met een diploma psychologie op zak en ruimschoots ervaring met het trainen en coachen van jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt, en later als hbo-docent,
was het even wennen om weer een opleiding rond dit thema te volgen. Vanaf dag één heb ik de opleiding echter als leerzaam mogen ervaren. Mijn docent,
Jörgen van der Veer (koksdocent bij de Horeca Academie en leermeester trainer), bleek een enthousiaste leraar en wist mij weer te prikkelen over de thema’s waar ik in het verleden met veel energie mee gewerkt heb.

Toepasbaarheid in de praktijk

De opleiding is laagdrempelig en daarmee anders dan de scholing die ik tot dan toe heb genoten. Bekende thema’s werden op een hele tastbare manier weer onder mijn
aandacht gebracht. Dat in dezelfde week als de opleiding van start ging, bij ons ook een nieuwe stagiair aan de slag ging, werkte synergetisch. Ik was heel benieuwd of ik haar kon helpen met
oprechte aandacht, duidelijkheid en vertrouwen. De eerste dag heb ik uitgebreid de tijd genomen voor haar. Het resultaat is verbluffend. Vanaf dag één is onze nieuwe stagiair bij ons
op haar plek, voelt zij zich gerespecteerd en gewaardeerd en is helemaal zichzelf. Zij begint al 3 weken iedere dag stralend en vol energie aan haar stage bij ons. Ik ben ervan overtuigd dat mijn aandacht voor haar op dag één, en daarna, hier enorm positief aan heeft bijgedragen.

Portfolio en contact met trainingsgenoten

Ik heb het portfolio als praktisch en vooral ook bruikbaar ervaren. Ik vind het een dikke plus dat de energie die ik in het portfolio heb gestoken, ook in de praktijk
toepasbaar is voor onze stagiairs. Binnen onze nieuweonderneming, Weij, krijgen we straks stagiairs in de keuken en aan de voorkant.
Ik wilde voor beiden aan de slag tijdens de opleiding. Daar komt bij dat ik veel ervaring in de keuken heb, maar qua etiquette zelf sterker ben aan de voorkant.

Ik vond het leuk om de opleiding te volgen en het portfolio in elkaar te zetten. De sociale cohesie tussen de verschillende deelnemers aan de opleiding was fijn.
Het is interessant om elkaars onderneming te leren kennen, raakvlakken en verschillen te ontdekken. Ik vind dit echt een meerwaarde van de opleiding.

Wat heb ik van de training geleerd?

Ik heb mijzelf ontwikkeld op vlak van persoonlijke aandacht voor de stagiair/leerling. Het belangrijkste dat ik geleerd heb, is dat ik in de toekomst bewust de tijd voor iemand neem, dat ik investeer in iemand. Als ik terugkijk op mijzelf als druk ondernemer, kon ik in het verleden nog wel eens vluchtig/nonchalant met stagiairs en medewerkers omgaan. Daar haalde ik zelf geen plezier uit – ik voelde mij vaak later schuldig – en het draagt niet bij aan het werkplezier van de ander. Bovendien heb ik ervaren dat die investering in het begin zich dubbel en dwars terugbetaald. Zowel in tijd: door een goede uitleg is in de toekomst minder uitleg nodig, en doordat mensen vanuit vertrouwen werken, zijn ze ook zelfredzamer.

Als in plezier: voor mij en voor de ander, met positieve gevolgen voor de sfeer en daarmee ook voor de gast. Deze leerervaring waarborg ik door, als ik signaleer dat mijn emmertje vol is,
hier bewust even aandacht aan te besteden en niet maar door razen om geen tijd te verliezen. Zodat ik ook ruimte voor een ander bewaak.

Wat een mooie woorden van Joyce. Wat fijn dat wij dit reflectie verslag van haar mochten gebruiken om te benadrukken hoe waardevol een leermeester training kan zijn!